Agenda

bekijk de hele agenda

Sponsors

word ook sponsor


Speel mee

alle vacatures

Historie

Brabant Sinfonia is in 1977 onder de naam ‘Tilburgs Begeleidings Orkest’ (TBO) opgericht door de heren Telkamp (directeur Tilburgse Dans- en Muziekschool), Clement (directeur Brabants Conservatorium) en Van Dijk (componist en docent Brabants Conservatorium).Het orkest voorziet sinds die tijd in de behoefte om opera- en operettegezelschappen in en amateurkoren Tilburg en omstreken te begeleiden bij hun uitvoeringen. Daarnaast profileert Brabant Sinfonia zich als symfonieorkest.

Het orkest opereerde aanvankelijk als vereniging onder de vleugels van de Tilburgse Dans- en Muziekschool (tegenwoordig ‘Factorium’). In 2000 is het ondergebracht in de Stichting TBO.

Brabant Sinfonia bestaat uit een goede mix van gevorderde amateurs, conservatoriumstudenten en beroepsmusici. Eerste dirigent was Louis Dispa. Van 1988 tot 2009 nam Pieter Cox het stokje over. In deze periode verzorgt het orkest onder meer de in Tilburg beroemde ‘Kruikenconcerten’.

Vanaf 2009 werkt het orkest met gastdirigenten, onder wie Lex Bergink en Maurice Luttikhuis. Sinds 2011 is Paul van Gulick de chef-dirigent van Brabant Sinfonia.